monro_logo

ŠOLA SODOBNIH PERFORMATIVNIH IN ULIČNIH UMETNOSTI

27sugla

ŠUGLA, šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, je dvoletni štiristopenjski izobraževalni program, ki je nastal leta 2007, in deluje pod okriljem Gledališča Ane Monro. Udeleženci ŠUGLE spoznavajo sodobne performativne in ulične umetnosti, v okviru izobraževalnega programa pa pridobijo znanje akrobatike, skupinske dinamike, manipulacije objektov, uporabe in razvijanja telesa, razvijanja in uporabe glasu, ritma in igre, igralske prezence, rabe vsebin fizičnega prostora, gradnje karaterja, improvizacije, interakcije in kreacije. 

 
Na tedenskih in intenzivnih vikend modulih, ki jih vodijo priznani domači in tuji mentorji z različnih umetniških področij, šuglarji odkrivajo gledališče kot živ organizem v družbi, ki ima v urbanem prostoru vedno bolj pomembno vlogo, razvijajo svojo prezenco in spoznavajo razvoj prostorskih struktur ter razmerja med gledališčem, družbo in posameznikom. Izobraževanje in usposabljanje na ŠUGLI udeleženci zaključijo s kreiranjem lastne produkcije, s katero se premierno predstavijo na mednarodnem festivalu uličnega gledališča Ana Desetnica.
 
Izobraževalni program je namenjen vsem, ki bi radi spoznali ali razširili performativna znanja, se naučili novih veščin ali pa uporabili elemente gledališča v kulturno-izobraževalne namene. 
 
 
 
 
 
Novo generacijo udeležencev bomo na ŠUGLO sprejeli septembra 2017. Program se bo izvajal v dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani (Vidovdanska 7, vhod na Kotnikovi 4), kjer bodo ob torkih popoldan oziroma zvečer potekali redni tedenski moduli, enkrat mesečno pa tudi intenzivni vikend moduli. Več informacij o urniku, vsebini posameznih modulov in mentorjih bo znanih kmalu, za morebitna vprašanja pa smo vam na voljo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na 041 889 001.
  
 
 
 

Sara Šabec, pedagoška vodja kulturno-umetniških projektov v GAM: "Urbano gledališče se dogaja na javnem prostoru in ima tako poleg umetniške vloge tudi politično in družbeno vlogo. S svojo pojavnostjo simbolno spreminja namembnost javnega prostora. Eden glavnih namenov urbanega gledališča pa je tudi privabljanje občinstva, ki se kulturnih prireditev navadno ne udeležujejo in s tem omogočanje demokratične potrošnje umetnosti ter možnosti za njeno soustvarjanje".

 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si