monro_logo

DESETNIČARJI

ZDRUŽENJE LOKALNIH ORGANIZATORJEV ANE DESETNICE

Leta 1997 je mednarodni festival uličnega gledališča naredil svoje prve korake na mariborskem Lentu, leta 1998 pa je na ljubljanskih dokončno shodil pod imenom Ana Desetnica. V naslednjih dveh desetletjih je Ano pot zanesla še v druga slovenska mesta in večkrat tudi zunaj meja domovine, v bližnji Celovec ali daljni San Sebastian. Danes je Ana Desetnica vseslovenski festival, ki so mu mestna vrata poleg Ljubljane in Maribora odprli še Murska Sobota, Nova Gorica, Celje, Kranj, Kamnik, Piran, Novo mesto, Šoštanj, Črnomelj, Izola, Litija, Grosuplje, Cerkno, Brežice, Sežana, Ruše, Krško in Škofja Loka, s posameznimi predstavami pa gostuje tudi na Vrhniki in v Žalcu.
 
Ana Desetnica torej oživlja in poživlja urbane kotičke po vsej Sloveniji, po 20 letih pa njena mreža obsega dve ''rojstni'' mesti in 20 ''sestrskih'' mest. V nekaterih mestih je festival spodbudil tudi nastanek lokalnih umetniških iniciativ in s tem razvoj urbane kulture, razširjena kulturna ponudba pa pomembno prispeva k promociji teh mest in posledično k razvoju turistične dejavnosti v njih.
 
zemljevid SLO legenda desetnicarji manjsa
 
Lokalne organizatorje Ane Desetnice, ki v zadnjih letih gostuje v vsaj 10 mestih, povezuje usmeritev v ulično gledališče in urbano okolje, toda organizacijsko in umetniško so zelo raznoliki, in v GAM opažamo, da festival zato marsikje dobiva vedno bolj specifičen, t. i. lokalni pečat. Leta 2015 smo se organizatorji v posameznih mestih povezali v neformalno društvo Desetničarji in zdaj skupaj – kot nekakšna družina – razvijamo in utrjujemo novo tradicijo festivalov uličnega gledališča v Sloveniji. Društvo Desetničarji trenutno združuje 12 slovenskih mest, v katerih lokalni organizatorji ulice, trge, parke, mostove in druge urbane ambiente vsaj za en dan spremenimo v prizorišče ulično-gledališkega programa, ki obsega nastope vsaj treh uličnih umetnikov oziroma umetniških skupin, od katerih sta vsaj dve ne-lokalni in ena iz tujine.
 
 
    Maribor       Maribor          
 
Celje      
 
    Kranj
          
   Krško          
Kočevje     
 
    
 Nova Gorica   
 
   Škofja Loka
 
sežana 2  
 
Sežana 3
 
     Sežana
Novo mesto
 
Šoštanj 
 
         
 
 
 
                       
   
 
 
                       
 
 
           
       
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si