monro_logo

10 LET ŠUGLE & SREČANJE MREŽE CIRCOSTRADA

 

gm X

7. novembra 2017 smo v Gledališču Ane Monro praznovali 10. obletnico delovanja ŠUGLE, naše šole, na kateri izvajamo program neformalnega izobraževanja in usposabljanja za mlade ustvarjalce z najrazličnejšimi umetniškimi interesi, (pred)znanjem in izkušnjami, ki jih zanima nastopanje v javnem prostoru. V preteklem desetletju se je izkazalo, da so znanja in spretnosti, ki jih osvojijo udeleženci ŠUGLE (t. i. šuglarji), uporabna za širšo performersko srenjo, zato smo jo iz šole uličnega gledališča preimenovali v šolo sodobnih performativnih in uličnih umetnosti, in zasnovali še boljši program, ki ga promoviramo v širšem okolju.

Ob tem pomembnem jubileju smo med 7. in 9. novembrom 2017 v Ljubljani izvedli več dogodkov, posvečenih izobraževanju v uličnih umetnostih, osrednja ''slovesnost'' (slavnostna akademija) pa je 7. novembra od 19.30 do 22.00 potekala v dvorani Dijaškega doma Tabor. Na njej so se po dolgem času spet srečali in družili nekdanji udeleženci našega izobraževalnega programa, njihovi mentorji in vse dosedanje pedagoške vodje ŠUGLE, ki smo jih pogostili z okusno večerjo in čudovito avtorsko predstavo šuglarjev 6. generacije Kar nosimo.

gm 9

Slavnostne akademije se je udeležilo tudi več kot 40 festivalskih selektorjev, kulturnih menedžerjev in drugih strokovnjakov oziroma profesionalcev s področja uličnih in cirkuških umetnosti iz vse Evrope, ki smo jih od 7. do 10. novembra gostili v okviru rednega letnega srečanja evropske mreže Circostrada, katere soustanovitelji smo bili leta 2003 tudi mi. Circostrada Network danes združuje več kot 90 organizacij iz 30 držav sveta, srečanje v Ljubljani pa je bilo v celoti posvečeno izobraževanju v uličnih umetnostih, in je bilo sploh prvi mednarodni strokovni posvet na to temo.

gm 8

Udeleženci srečanja so na teoretskih in praktičnih delavnicah, ki so jih vodili Alenka Marinič in Justin Durel (Ulično-gledališka pedagogika in lavralna maska), Kristina Debenjak (Cirkuška pedagogika kot orodje za (iz)gradnjo skupnosti) ter John Lee in Goro Osojnik (Vpliv izobraževanja in praktičnega usposabljanja na dosedanji in prihodnji razvoj uličnih umetnosti), spoznavali in (pre)izkušali obstoječe prakse na področju izobraževanja in usposabljanja v uličnih umetnostih v Sloveniji.

CIRCO6

Srečali so se tudi z nekaterimi domačimi in gostujočimi uličnimi umetniki/umetniškimi skupinami in drugimi ustvarjalci v javnem prostoru (Dana Avguštin, Irena Pivka, Brane Zorman, KUD Ljud, Katjuša Kovačič, Manca Uršič, Sebastien Fraboulet – Čopko, Oton Korošec, Kolektiv Tretja roka, Zavod Buffeto, Gledališče Dela, Oton Korošec), našimi partnerji v Mariboru (Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, Hiša!), s člani EFETSE, Evropske zveze za izobraževanje in usposabljanje v uličnih umetnostih, in s predstavniki SLOGI-ja, Slovenskega gledališkega inštituta (mag. Sandra Jenko), Oddelka za kulturo MOL (mag. Mateja Demšič) ter zavoda Turizem Ljubljana (mag. Mitja Predovnik). V okviru programskih aktivnosti smo jih popeljali še na edinstven potep po mestnem središču s Camilom Acosta Mendoza in v ROG na ogled predstave Kaos kabaret v izvedbi Cirkobalkane, KUD Ljud pa je naše goste s Pocestnico povabil v galerijo na prostem.

cIRCO 5

CIRCO 2

Posebej ponosni smo na uspešno izvedbo okrogle mize Neformalno izobraževanje na področju gledališča, ki jo je moderiral dramaturg in gledališki kritik Samo Oleami. Na njej so govorniki Inga Remeta (Gledališče Glej), mag. Sandra Jenka (SLOGI, Slovenski gledališki inštitut), Matjaž Šmalc (JSKD, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti) in Goro Osojnik (ŠUGLA, Šola sodobnih performativnih in uličnih umetnosti), razpravljali o aktualnih problemih in izzivih neformalnega gledališkega izobraževanja in iskali skupne poti za nadaljnji razvoj tega področja.

GM 1

 

Več fotografij si lahko ogledate TUKAJ.
 
 

 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si