monro_logo

DNEVNA SOBA NA SLOVENSKI CESTI V LJUBLJANI

POKROVI 1

Foto: Denis Zelnik

V Ljubljani, kjer bo Ana Desetnica 2017 gostovala od 5. do 8. julija, je mednarodni festival uličnega gledališča v dveh desetletjih postal tako rekoč nepogrešljiv del urbane tradicije. Ana bo v svojem domačem mestu letos v festivalsko prizorišče vsak večer med 18.00 in 23.00 spremenila kar del osrednje mestne ulice, prenovljene Slovenske ceste, ki ji bo s t. i. pop-up/DIY urbano scenografijo Irene Pivka dobesedno nadela drug obraz.

V petek, 7. 7., bo Ana na delu Slovenske ceste med parkom Zvezda in nekdanjim Argentinskim parkom izvedla posebno urbano akcijo, ki jo je poimenovala DNEVNA SOBA, saj bodo ulico poleg uličnih predstav in intervencij napolnile tudi različne prostorske instalacije, delavnice in t. i. družbene akcije, s katerimi bo sredi ulice ustvarila prostor kreativnega ustvarjanja in druženja ter prijeten ambient domačnosti.

Pridružite se Ani na zofi sredi ulice in poklepetajte z drugimi obiskovalci festivala, ali pa prinesite s seboj kakšno knjigo in jo prelistajte v Knjižnici pod krošnjami, ki jo bo postavil zavod Turizem Ljubljana. Umirite svoje misli med zgibanjem origamija z Matejo Lukežič, se v delavnici Zavetišča za zavržene rastline sprostite s presajanjem rastlin, ali pa z umetnikom Pešom iz vej izdelajte ograjice za vaš balkon oziroma vrtiček. Gospodje si boste lahko v Ahmadovi brivnici uredili brado, brke ali pričesko, dame pa si medtem v delavnici trgovine DEPO – staro za noro izdelajte torbico ali broško. V DNEVNI SOBI bodo zagotovo uživali tudi otroci, ki bodo lahko spoznavali igrače drugače (posodila jih bo trgovina To je to), se zabavali z ristancem, ali pa se družili z novimi prijatelji v kotičku Združenja staršev, mladih in otrok SEZAM.

Če boste prinesli s seboj kakšen kos oblačila, si boste lahko v kotičku modne oblikovalke in kostumografinje Tine Žen nanj kar sami natisnili motiv 20. Ane Desetnice, prav poseben spomin na jubilejni festival pa vam bodo pomagali ustvariti člani društva Hiša! in Centra grafičnih umetnosti iz Maribora. V njihovi nekoliko drugačni delavnici osnov umetniške grafike si boste lahko namreč natisnili izbrane in enkratne ter neponovljive urbane vzorce ulice, kakršen je na primer pokrov cestnega jaška, in tako odnesli del javnega prostora kar s sabo domov. Ob tem velja dodati, da boste lahko kakšno majico ali vrečko iz blaga za prostovoljni prispevek dobili tudi pri naših ''tiskarskih mojstrih''.

V DNEVNI SOBI na Slovenski bo Ana gostila tudi svoj tradicionalni piknik, zato vabljeni, da prinesete s sabo stolčke in mizice, pa kaj za pomalicat. Povabite tja tudi svoje prijatelje ali se družite z uličnimi umetniki, prebivalci mesta in drugimi obiskovalci festivala. Doživite to ulico kot mesto druženja, kajti že v soboto, 8. 7., ji bo Ana nadela popolnoma drugačen obraz, ki ga zagotovo ne boste spregledali.

pokrov 2

Foto: Denis Zelnik

Koordinatorka projekta DNEVNA SOBA je Rada Kikelj Drašler, intermedijska umetnica in interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti ter performerka.

 

 

 

 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si