monro_logo

ANA DESETNICA 2017 BO GOSTOVALA V 13 MESTIH!

 Profilka FB Ana 20let
 
 
 
Mednarodni festival uličnega gledališča
ANA DESETNICA
praznuje
20 LET!
 
 
 
Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica v 20. leto stopa kot vseslovenski in mednarodno referenčen festival, ki je z urbano umetnostjo spontano posegel v življenja že skoraj milijon ljudi, in jim popestril vsakdan ter poživil ulice, parke, trge in mostove njihovih domačih mest. Festival je do zdaj gostoval v 22 slovenskih mestih, dobrodošel pa je tudi zunaj meja domovine (povabilo v San Sebastian, Evropsko prestolnico kulture 2016). V dveh desetletjih je gostil več kot 5.000 uličnih umetnikov s 6 kontinentov in več kot 40 držav sveta, obiskovalci pa ste si lahko ogledali že skoraj 1.000 različnih predstav.
 
  
 
Ana Desetnica 2017
 
 
 
MARIBOR, 24.6.–1.7.
KRANJ, 28.–30.6.
ILIRSKA BISTRICA, 30.6.
NOVO MESTO, 30.6. in 1.7.
KOČEVJE, 1.7.
ŠMARTNO V BRDIH, 1.7.
ŠOŠTANJ, 5.7.
LJUBLJANA, 5.–8.7.
NOVA GORICA, 5., 6. in 8.7.
RADOVLJICA, 6. in 7.7.
SEŽANA, 7.7.
KRŠKO, 7. in 8.7.
ŠKOFJA LOKA, 8.7.
 
 
 
 
ZGODBA O ANI
 
 
 
Ana Desetnica 1998–2007
 
Ana Desetnica ima dolgo zgodovino in celo predzgodovino. Kako se je ''rojevala'', kje in kdaj je shodila in kaj vse je počela v prvih 10 letih svojega pestrega življenja preberite in poglejte v zborniku Ana Desetletnica, s katerim smo leta 2007 obeležili prvih 10 let festivala, v nadaljevanju pa ne spreglejte tudi dejstev in številk o njenih najstniških letih. 
 
 
Ana Desetnica 2008
 
11. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica je gostilo 9 slovenskih mest (Ljubljana, Maribor, Grosuplje, Kamnik, Kranj, Nova Gorica, Novo mesto, Šoštanj in Cerkno). V Ljubljani je na 20 različnih prizoriščih nastopilo 31 uličnih umetnikov/skupin iz 14 držav sveta. Obiskovalci ste si med drugim lahko ogledali: velik otvoritveni spektakel (Antagon Theater; TIMEOUT); svetovno premiero (Cie Osmosis; KONTEJNER ALHAMBRA); prvo avtorsko kreacijo (ŠPARCATOR) prve generacije prve šole uličnega gledališča v Sloveniji in Evropi, imenovane ŠUGLA, ki smo jo ustanovili leta 2007; balet na ulici; mini, mali in čisto pravi cirkus s šotorom; razstavo fotografij Jean Pierra Estourneta in Abdoula Azzisa, ki dokumentirata evropske festivale uličnega gledališča in sta nekaj let tudi našega, ter projekte mladih umetnikov, ki so se že tretje leto zapored predstavili v okviru projekta MašinA (Mlada alternativna študirajoča iniciativa nastopa na Ani). V poznih večernih urah predzadnjega festivalskega dne v Ljubljani in prvi uri naslednjega dne (od 21.00 do 1.00) se je na štirih prizoriščih v središču mesta odvila tudi ANINA PLESNA NOČ, zadnji festivalski dan pa je Ana obiskovalce povabila na danes že tradicionalno druženje na zaključnem pikniku, kjer je za mlade in mlade po srcu postavila tudi t. i. igrališče.
 
 
Ana Desetnica 2009
 
Leta 2009 je Ana dopolnila 12 let, mednarodni festival uličnega gledališča pa je gostoval v Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Cerknem, Celju, Šoštanju in na Vrhniki. Dejstva in številke o Ani Desetnici 2009 v Ljubljani: 11 različnih prizorišč; 38 uličnih umetnikov/skupin iz 18 držav sveta; otvoritvena predstava z ognjem in vodo (Bängditos; PREOBILJE); spektakularna povorka (Cie. Malabar: POTOVANJE LADJE VODOSANJE); premierna uprizoritev (Gledališče Ane Monro; KLETKA); novi produkciji ŠUGLE (SKUŠNJAVA in DELAVCI); mednarodni projekt CIRKUS KANSKY, pri katerem so sodelovali tudi šuglarji; DRUŽABLJENJE z ''odprtim odrom''; ANINA PLESNA NOČ; t. i. basker program KLOBUKARSKA ULICA; projekt MAŠINA; festivalsko glasilo ANA GLASNICA; ulični interaktivni gledališki projekt s socialno komponento GOSTIJA POLJANE, v okviru katerega so se prebivalci ljubljanske četrti Poljane in drugi obiskovalci družili z umetniki in sodelovali pri kreiranju povorke LUČ. 
 
 
Ana Desetnica 2010
 
Leta 2010 je 13. mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica gostilo 8 mest: Ljubljana, Maribor, Kamnik, Celje, Cerkno, Šoštanj, Nova Gorica in Brežice. V okviru Ane Desetnice na Lentu je v sodelovanju Gledališča Ane Monro in Društva HIŠA! zaživel projekt ŽIVA DVORIŠČA, v Ljubljani pa se je odvila druga GOSTIJA POLJANE. Ostala dejstva in številke o Ani Desetnici 2010 v Ljubljani: 19 različnih prizorišč, 36 uličnih umetnikov/skupin iz 15 držav sveta; otvoritveni ''punk cirkus'' spektakel (Burnt out punks; BRAZGOTINE, MEHURJI IN OPEKLINE); veliki spektakel nepričakovanih višin (Voala Project; VOALA); mali spektakel na višini (KD Priden Možic; BOH); spektakel na vodi (Hash; MACBETHOVE BLODNJE); produkcija šuglarjev MESTO; gibalna predstava (Vita Osojnik & Mana: MIZE-RABLJI); zaključna parada CIRKUSA KANSKY; projekt MAŠINA; festivalsko glasilo ANA GLASNICA; vrnitev Anine mobilne INFO TOČKE NA TRICIKLU.
 
 
Ana Desetnica 2011
 
Anin 14. rojstni dan! Leta 2011 je mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica obiskal 7 slovenskih mest: Ljubljano, Maribor, Celje, Cerkno, Kamnik, Novo Gorico in Šoštanj. V Ljubljani se je na 17 prizoriščih predstavilo 43 uličnih umetnikov/skupin iz 14 različnih držav, zadnji festivalski dan pa je Ana na Prulah ''zakuhala'' GOSTIJO KULTUR, kjer so se »v velikem loncu zmešale predstave priznanih mednarodnih uličnih umetnikov in aktivne predstavitve društev, organizacij ter drugih zanimivih skupin iz vse Ljubljane« (J. Milčinski, Katalog Ane Desetnice 2011). Na 14. Ani Desetnici ste si obiskovalci v Ljubljani lahko med drugim ogledali: spektakularno otvoritveno predstavo ob Gradaščici (Compagnie Doedel; TOVARNA I); 3 premiere (Anja Bezlova in Vid Sever; LATINO LOVER PERSONAL & Šugla; ULIČNA MENAŽERIJA & Urška Ličef; ČAS); gledališki ritual (Rozinteater; ODMAŠEVANJE S POSVETITVIJO); ulično interpretacijo ruske literarne klasike (Teatr Voskresinnia; ČEŠNJEV VRT); predstavo nad vodo (The Beast; KRIŽIŠČA); ''mlade upe'', ki so se predstavili v okviru projekta MAŠINA; razstavo fotografij POULIČNIKI dolgoletnega Aninega prijatelja Mateja Štalcerja. 
 
 
Ana Desetnica 2012
 
15. rojstni dan je Ana Desetnica leta 2012 praznovala v kar 10 slovenskih mestih: v Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Celju, Novi Gorici, Šoštanju, Rušah, Cerknem, Murski Soboti in na Ravnah na Koroškem). V Ljubljani je Ana rajala na 14 prizoriščih, na katerih je predstavila 47 različnih uličnih umetnikov/skupin iz 17 držav sveta. V okviru 15. Ane Desetnice sta se v slovenski prestolnici odvila tudi FESTIVAL GLEDALIŠČA ZATIRANIH (Špica) in mednarodna multidisciplinarna delavnica RECIKLAŽA (Prule), štajerska prestolnica pa je gostila sejem uličnih predstav EWO (East West Opening doors) in mednarodno konferenco o uličnem gledališču.Del ponudbe Ane Desetnice 2012 v Ljubljani: nova produkcija Gledališča Ane Monro MOLJERADA (Jean-Luc Prevost);AGENCIJA ZA OSVOBAJANJE DUHA (ŠUGLA & Ljudov laboratorij & Vita Osojnik); razstava fotografij ANA 10., ki je bila po dveh dneh pohajanja po mariborskih ulicah na ogled tudi na Špici; otvoritvena predstava MIGNONE (Mr. Pejo's Wandering Dolls, RUS); glasbeno-plesni dogodek DE PROPERE FANFARE (Dij' De Vieze Gasten, BEL); sejemska predstava LUNAPARK (De Stijle Wand, NIZ); ulične intervencije umetniške skupine KAMCHATKA (ŠPA); okoljska predstava UN OTTIMA LETTERA (De Plaga Cordis, ITA).
 
 
Ana Desetnica 2013
 
SWEET SIXTEEN! Leta 2013, ko je Ana dopolnila 16 let, je mednarodni festival uličnega gledališča gostoval v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Sežani, Novi Gorici, Rušah, Kamniku, Šoštanju in Kranju. V Ljubljani je Ana Desetnica 2013 na 14 prizoriščih gostila 28 različnih uličnih umetnikov/skupin iz 15 držav sveta. V sodelovanju z En-Knap / Španski borci sta se v času festivala v okviru programa POLETJE V MOSTAH odvili GOSTIJA KULTUR in (ANINA) PLESNA NOČ, razvojna socialna zadruga eTRI je predstavila projekt NAKUP Z NAMENOM, Ana pa je gostila tudi mednarodni simpozij (Ulično gledališče kot urbana zvrst prihodnosti) in okroglo mizo (Umetnost in demonstracije: vloga uličnega gledališča v množičnih protestih). Še nekaj drugih festivalskih vrhuncev: ulični spektakel MATI KORAJŽA v izvedbi GAM & KUD Ljud & mednarodne zasedbe igralcev; ulična animacija interdisciplinarnega mednarodnega kolektiva AAI / Articulation Artistique Internationale; PRVI POGOVORI Z VELIKANI; in situ zvočni zemljevid: večmedijska predstava HODI MESTO (ConaIrena Pivka, Brane Zorman); živi kipi (Teatrosk; GUGALNICA V DVORCU KOLES); vertikalni ples s projekcijo (eVenti Verticali; ISKANI); zaključna produkcija ŠUGLE (gibalna predstava) SEE-PPPP / SPECIALNA ELITNA ENOTA ZA POVZROČANJE PANIKE, PARANOJE IN PRITISKA.
 
 
Ana Desetnica 2014
 
17. mednarodni festival uličnega gledališča je leta 2014 gostoval v 10 slovenskih mestih: Ljubljani, Mariboru, Kranju, Sežani, Celju, Novi Gorici, Krškem, Izoli, Šoštanju in Rušah. V Ljubljani je Ana Desetnica leta 2014 svoj ''oder'' postavila na kar 20 različnih prizoriščih, na katerih se je s svojimi umetniškimi projekti predstavilo 36 uličnih umetnikov/umetniških skupin iz 14 držav sveta. Zadnji festivalski dan se je v parku Zvezda odvila velika povorka AVE TRIUMPHATOR, v Mostah je Ana organizirala multikulturno druženje, med katerim so obiskovalci tkali TKANINO MESTA, na Taboru pa se je zaključila prva desetdnevna POLETNA MEDNARODNA ŠOLA ŠUGLE. Anin program je poleg številnih ulično-gledaliških predstav obsegal glasbene intervencije, glasbeno-senčno gledališče, gledališče senc in manipulacije objektov, instalacije, večmedijsko predstavo za poseben prostor, plesno-akrobatsko predstavo, gibalno-poetično predstavo, lutkovno predstavo, klovnado, nastop pravega čarodeja, ustvarjalne delavnice, vertikalni ples z multimedijo, pohodne predstave in različne vodene oglede: LJUBLJANSKE ZGODBE (GAM), POCESTNICA (KUD Ljud), LJUBLJANSKA MULTIKULTURNA POT (Mesto kultur), POPOTOVANJA PO MOSTAH (GAM & Društvo Ljiljan), VELIČASTNI VELIKI OGLED (S SIROM) (Kolektiv Narobov).
 
 
Ana Desetnica 2015
 
KONČNO POLNOLETNA!!! Ana Desetnica je 18. rojstni dan praznovala leta 2015, in sicer v t. i. festivalskem središču v Miklošičevem parku v Ljubljani. Svoje zveste spremljevalce in prijatelje ter naključne mimoidoče je tja povabila na ogled številnih uličnih predstav, fotografske razstave ANATRI in živih intervencij študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter šuglarjev (udeleženci ŠUGALUO delavnice), na pogovore in druženje z umetniki, drugimi obiskovalci festivala ter Radiom Študent, v parku pa je postavila tudi info stojnice desetničarskih mest in organizirala KNJIŽNICO (izposojevalnico) REČI. V Ljubljani je Ana Desetnica rajala še na 9 drugih prizoriščih, predstavila pa je kar 39 uličnih umetnikov/skupin (+ šuglarje 4. & 5. generacije) iz 15 držav sveta, ki so v času 18. mednarodnega festivala uličnega gledališča gostovali tudi v Mariboru, Škofji Loki, Sežani, Celju, Izoli, Novem mestu, Novi Gorici, Radovljici, Kranju, Kočevju, Šoštanju in Krškem.
 
 
Ana Desetnica 2016
 
Leta 2016 je mednarodni festival uličnega gledališča Ana Desetnica gostovala v 11 slovenskih mestih (Ljubljani, Mariboru, Kočevju, Krškem, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Šoštanju, Kranju, Sežani, Škofji Loki) in v Evropski prestolnici kulture v San Sebastianu v Španiji. V Ljubljani je 19. Ana Desetnica poživila 8 različnih prizorišč, v Ambroževem parku pa je prvič postavila tudi t. i. zeleni kotiček, kjer ste med drugim lahko obiskali drugi najmanjši cirkus na svetu in se zavrteli na vrtiljaku iz rabljenih predmetov. Predstavila je več kot 30 različnih uličnih umetnikov/skupin iz 14 držav sveta, gostila literarni festival SANJE in glasbeni festival FLOATING CASTLE, organizirala 3. mednarodno poletno šolo ŠUGLE in izobraževanje za mlade selektorje in kulturne menedžerje (EWO) ter podprla dialog za ohranitev kultnega ROG-a.
 
 
  
SLEDITE NAM!
 
 
© 2018 GLEDALIŠČE ANE MONRO / Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, Slovenija / +386 (0)59 366 163 / ana.monro@kud-fp.si